(potrawa syryjska) za blogiem: glombiowski.com
składniki:
- szklanka cieciorki,
- ząbek lub dwa czosnku,
- sok z pół lub jednej cytryny,
- oliwa,
- sól.
wykonanie:
Ugotowaną cieciorkę zmiksuj wraz z czosnkiem. Dodaj soku z cytryny, uważaj jednak by pasta nie zrobiła się zbyt płynna. Posól, wymieszaj starannie. Wyłóż na talerz i polej obficie oliwą. Nabieraj chlebem,
Zapomniales o tahini? czyli pasta sesamowa.Bez tego nie da rady.
OdpowiedzUsuńA wiec:
tahini, niewiele ale musi byc
cieciorka
czosnek najlepiej wczesniej upieczony
sol
sok z cytryny
oliwa z oliwek, albo zwykly olej slonecznikowy
wszystko zmiksowac
na talerz, lekko polac oliwa
dodac pestki z dyni
albo poproszyc papryka
Polecam i serdecznie pozdrawiam
Toya - dzięki - niezwłocznie wypróbuję ! :)
OdpowiedzUsuń